Sabtu, 6 April 2013

Sabtu, April 06, 2013
1
Masjid Bergerak di Arab Saudi

Masjid Bergerak di Arab Saudi | Arab Saudi telah melaksanakan satu projek yang dinamakan Masjid Bergerak, tujuan utama projek ini adalah untuk mengajak orang ramai mendirikan solat secara berjemaah di tempat-tempat yang tiada kemudahan masjid dan air seperti di padang pasir.

Masjid Bergerak di Arab Saudi

Keluasan masjid bergerak ini dikatakan mampu mengisi sehingga 300 orang jemaah dan dikatakan akan diluaskan lagi pada masa hadapan sehingga boleh menampung seramai 1000 orang (menurut satu laman web arab)

Masjid Bergerak di Arab Saudi

Projek  masjid bergerak ini turut menyediakan kelengkapan-kelengkapan  dan kemudahan untuk solat seperti paip, air untuk wuduk, sejadah, speker, mikrofon, Imam dan Bilal (muazzin)

Masjid Bergerak di Arab Saudi

Tempat solat untk kaum muslimat juga disediakan dengan membuat penghalang dari dilihat oleh lelaki. Apa yang pasti ianya satu usaha yang baik dari sebuah kerajaan yang bertanggungjawab kepada rakyatnya.

Masjid Bergerak di Arab SaudiArtikel Menarik Lain


Sumber asal
http://mindakini.com/masha-allah-masjid-bergerak/

1 comments:

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.