Selasa, 21 Mei 2013

Selasa, Mei 21, 2013
5

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat AK1455 | Bukan menangguk di air keruh, cuma admin sendiri berasa terkilan dengan sikap dan tanggungjawab khususnya bagi AirAsia Vietnam dalam menangani kes Izan dan anaknya Maryam yang mengalami down sindrom.

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat Air Asia AK1455

Berikut adalah kronologi dan kesudahan bagi kes dua beranak yang terperangkap di Vietnam gara-gara tidak dibenarkan menaiki pesawat oleh kakitangan Air Asia Vietnam atas alasan demam sedangkan anak kecil tersebut dibenarkan terbang oleh kakitangan Air Asia sendiri di LCCT.

Ianya diceritakan sendiri oleh Saudara Mazidul yang kebetulan turut berada disana semasa kejadian ini berlaku.

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat Air Asia AK1455-

1. 15 Mei 2013, kakitangan bank, Izan Suhaila Mohd Ali, 36 tahun, membawa anaknya Maryam Sofea Mohd Riza ke LCCT bersama 10 saudara mara dan ibu. Beberapa hari sebelum itu Maryam mengalami chicken pox. Bagaimanapun ground staff Air Asia di LCCT membenarkan Maryam dan semua ahli keluarga diterbangkan ke Ho Chi Minh, Vietnam. Tindakan itu tidak menghairankan kerana doktor tempatan dua kali mengesahkan Maryam sihat. Hanya tompokan hitam masih kelihatan di seluruh tubuhnya dan dia tidak demam.

2. 18 Mei 2013, kira-kira 20 minit sebelum pesawat dijadualkan berlepas ke Kuala Lumpur, Maryam dilarang oleh ground staff Air Asia di lapangan terbang di Ho Chi Minh menaiki pesawat syarikat tambang murah itu, penerbangan AK 1455 pada jam 9 malam, waktu Vietnam.

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat Air Asia AK1455-

Tompokan kesan chicken pox dilihat oleh ground satff berbangsa Vietnam lalu mereka bertindak mengikut peraturan seperti dicatatkan dalam terma dan syarat penerbangan Air Asia. Mereka diarahkan oleh lelaki di bawah untuk tinggal di Ho Chi Minh selama 5 hari sebelum dibenarkan pulang ke Malaysia.

3. Medical doctor berbangsa Melayu, berkebetulan penumpang penerbangan sama, memperkenalkan diri dan memaklumkan ground staff Air Asia, melalui pengamatan beliau, Maryam selamat untuk diterbangkan. Namun, kenyataan doktor itu tidak diambil kira. Doktor terbabit TIDAK bertugas di lapangan terbang, beliau berstatus pelancong di negara asing itu, cuma cuba ingin membantu menyelesaikan masalah timbul. Melalui pengamatan saya dan keluarga Izan, TIADA doktor Vietnam membuat pemeriksaan terhadap Maryam di sekitar pintu 18 lapangan terbang.

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat AK1455 | Bukan menangguk di air keruh, cuma admin sendiri berasa terkilan dengan sikap dan tanggungjawab khususnya bagi AirAsia Vietnam dalam menangani kes Izan dan anaknya Maryam yang mengalami down sindrom.

Hanya jururawat ditugaskan mengambil bacaan suhu badan Maryam. Ditanya oleh ahli keluarga Maryam mengenai bacaan suhu badan bayi berusia 14 bulan terbabit, jururawat warga asing itu hanya membisu. Jika benar status kesihatan Maryam membahayakan penumpang lain, bagaimanakah bayi itu DIBENARKAN oleh ground satff Air Asia di LCCT untuk menaiki pesawat ke Vietnam pada 15 Mei tetapi kemudian dinafikan penerbangan 4 hari kemudian oleh ground staff di Ho Chi Minh?


4. Hampir jam 9.30 malam, Izan dan Maryam ditemankan oleh dua saudara lelaki mereka, Faisal Mohd Fozzeli dan Mohd Hasif Mokhtar (berbaju merah) dibawa keluar oleh ground staff bertugas dari lapangan terbang dan HANYA dihantar ke terminal teksi. Tatkala itu mereka tidak mempunyai bilik hotel dan juga kenderaan untuk bergerak di negara asing terbabit. Malah sebahagian wang mereka bawa, disumbangkan oleh penumpang pelbagai bangsa penerbangan AK 1455.

Kronologi Kes Izan Dan Maryam, Penumpang Pesawat Air Asia AK1455-

Bukan sahaja Izan dan ahli keluarga menitiskan airmata, malah majoriti penumpang bakal berlepas meninggalkan mereka berasa hiba dengan situasi didepani oleh anak beranak itu.

5. Ground satff di Vietnam MENDAKWA, kapten kapal terbang Air Asia AK 1455 tidak membenarkan Maryam menaiki pesawat. Pada kira-kira jam 9.50 malam, beberapa minit setelah menaiki pesawat, saya dimaklumkan oleh pramugari bertugas, Kapten Ariffin Bakar tidak mengetahui perincian kes terbabit. Pihak manakah tidak berkata benar?

6. Setelah tiba di LCCT, saya dimaklumkan oleh Norhamiza, adiknya Izan, anak dan dua saudara mereka terpaksa mencari teksi dan hotel sendiri. Izan dilaporkan terpaksa membeli susu Maryam dan juga pakaian mereka. Akhirnya dengan bantuan ejen pelancongan di Ho Chi Minh, mereka menyewa May Flower Hotel dengan kadar bayaran USD60 semalam dengan menggunakan wang sumbangan penumpang penerbangan AK 1455.

7. Tiada kakitangan Air Asia menghubungi Izan mahupun ahli keluarganya.

8. Pada 19 Mei, kakak Izan, Norhamiza tiba di Kuala Lumpur kemudian bertindak menghubungi adiknya, pegawai senior Tourism Malaysia di New York, Amerika Syarikat, Ahmad Johanis. Johanis kemudian medapatkan bantuan kakitangan Tourism Malaysia Vietnam, MAS dan pihak Kedutaan Malaysia di negara terbabit. Berikutan bantuan dihulurkan, Maryam kemudian dihantar ke hospital untuk diperiksa dan disahkan sihat oleh doktor di Victoria Healthcare Vietnam.

Laporan perubatan Maryam di Vietnam

9. Izan, Maryam dan saudara lelaki mereka selamat tiba di KLIA pada jam 7.45 malam semalam  (Isnin 20 Mei 2013) menggunakan pesawat MAS.

10. Berikutan kes ini, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Air Asia, Tan Sri Tony Fernandes telah mengeluarkan kenyataan di laman Twitter beliau.

Tan Sri Tony Fernandes telah mengeluarkan kenyataan di laman Twitter beliau.


Ertinya, membiarkan Izan, Maryam dan dua saudara lelaki mereka terkontang-kanting mencari hotel dan kenderaan pada kira-kira jam 10 malam di negara asing, tanpa bantuan ground staff di lapangan terbang Ho Chi Minh itu mengikut buku, ‘follow the book’. Maryam dikendung oleh ibunya, hanya berusia setahun 2 bulan. Tanpa susu dan pakaian, mereka terkial-kial cuba mendapatkan bekalan. Kejadian itu juga berlaku kerana Air Asia mengikut buku.

Selain daripada menjalankan perniagaan bertujuan meraih keuntungan, pihak pengurusan Air Asia harus memikirkan faktor kemanusiaan dan melaksanakan TANGGUNGJAWAB SOSIAL.

Rakyat Malaysia lazimnya berbudi bicara sewaktu melaksanakan sesuatu tindakan. Tweet terbabit kemudian didapati telah DIPADAMKAN dan berikut kenyataan Tony seterusnya.

Kenyataan Awal Tony Fernandez dipadamkan

11. Pada hemat saya, Tony tidak sepatutnya tergesa-gesa mengeluarkan kenyataan di laman sosial. Beliau atau kakitangannya harus terlebih dahulu mengambil inisiatif cuba menghubungi Izan atau ahli keluarganya untuk menyiasat dan mendapatkan penjelasan terperinci kedua pihak berhubung kejadian berlaku.

12. Saya dimaklumkan, Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia, Aireen Omar mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai insiden berlaku di Vietnam. Dalam kenyataan itu, doktor dikatakan memeriksa Maryam dan bayi kelainan upaya itu disahkan tidak layak, unfit untuk diterbangkan. Kamera digital sentiasa berada di tangan saya sewaktu berada di lokasi sama. Satu-satunya individu hadir di lokasi, dilihat sebagai kakitangan perubatan, wanita di bawah ini.


Jika dia doktor, amat menghairankan kerana pegawai perubatan bertugas di lapangan terbang antarabangsa itu tidak langsung mampu berbahasa Inggeris.

Mungkin doktor di Vietnam juga berpakaian seperti jururawat dan hanya mampu berkomunikasi menggunakan bahasa tempatan sahaja. Justeru tidak hairan ‘doktor’ terbabit enggan menjawab soalan dikemukakan oleh ahli keluarga Izan.

Saya sendiri menyaksikan dengan mata kepala, wanita itu cuba meletakkan jangka suhu di celah ketiak kanan Maryam sedang dipangku oleh ibunya. Akibat pergerakan Maryam kerana kurang berasa selesa, jangka suhu itu terjatuh dan disambut oleh wanita itu. Dia kemudian melakukannnya untuk kali kedua sebelum beredar.

Tidakkah secara profesional, ‘doktor’ itu wajar menjelaskan status kesihatan Maryam kepada ibunya sebelum menghilangkan diri?

Epik Fail - Air Asia Vietnam

Molek jika Aireen atau kakitangan pengurusan Air Asia mengambil SEDIKIT waktu menghubungi Izan untuk mengesahkan kenyataan saya. Bijak juga, jika beliau mendapatkan rakaman televisyen litar tertutup di pintu 18 di antara jam 8.30 dan 9.30 malam waktu Vietnam untuk membuktikan samada ground staff Air Asia di Ho Chi Minh menyalurkan maklumat tepat atau sebaliknya.

13. Kali terakhir saya bercakap dengan Norhamiza pada jam 6.30 petang semalam. Tiada kenyataan dikeluarkan oleh wanita itu mengatakan wakil pihak pengurusan Air Asia menghubungi keluarganya.

14. Menurut adik Izan, Saiful Mohd Ali,  wakil syarikat Air Asia hanya menawarkan 4 tiket percuma pada jam 8.41 malam, 19 Mei lalu, BUKAN sewaktu  Maryam dinafikan hak menaiki pesawat pada 18 Mei.

16. Terima kasih kepada semua pembaca sudi memberikan sokongan moral untuk bersama kita mendedahkan kebenaran.

17. To Sri Tony Fernandes, instant denial wouldn’t stop Malaysians to talk about this particular incident. Please have the courtesy to investigate this case thoroughly for the betterment of Air Asia operations in the future.

18. Barangkali Air Asia tidak langsung mengetahui  perancangan  4 penumpang  terbabit diterbangkan oleh MAS ke Malaysia. Tan Sri Tony Fernandes dan Aireen Omar, please check the accuracy of the information stated.

19. Dalam pada itu, seorang perempuan dengan loghat Terengganu dikesan oleh Mazidul sendiri berkata dengan tidak wajar, "Apa fasal Mazidul  hendak menyibuk?  Ini  prosedur di tempat orang, bukan di Malaysia. Suruh dia duduk" - mungkin belum terkena batang hidung sendiri.

20. Sekalung  penghargaan kepada  penumpang pesawat AK 1455 pelbagai bangsa, yang sudi menghulurkan wang ringgit mereka secara ikhlas  untuk membantu Izan  dan  Maryam.

It is not a sin for Air Asia to contact Izan and the rest to offer your apologies.

Kenyataan MAS berhubung kes Izan Dan Maryam


Kenyataan MAS berhubung kes Izan Dan Maryam

SUBANG: Malaysia Airlines have received numerous queries with regards to the predicament faced by Izan Suhaila Mohd Ali and her baby, Maryam Sofea who were denied boarding on another carrier yesterday.

This statement is to record the chronology of events that transpired at the Malaysia Airlines office at Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam that led to the national carrier's decision to fly them back to Malaysia.

Malaysia Airlines learned about the unfortunate situation of Izan and 14-month-old daughter Maryam from Tourism Malaysia. As it is a standard procedure for all passengers with symptoms of contagious disease to get a fit-to-fly certification from a doctor, Malaysia Airlines made the decision to take Maryam Sofea to a doctor. This is to ensure that no one passenger puts the health of another passenger at risk.

As such, Malaysia Airlines staff picked up Izan and her baby from the hotel they were staying in to be brought to the clinic. The doctor examined the baby and confirmed that she was no longer contagious. It was said that she was out of the incubation period and that the black spots are actually just dry scabs.

Immediately after that, Malaysia Airlines worked on preparing the travel documents for Izan, Maryam and two other relatives. They were booked onto flight MH759 that departed Ho Chi Minh yesterday so that they would not have to spend another night in Saigon and incur more costs.

It was Malaysia Airlines staff from Saigon who drove the family back to the airport from their hotel. As they reached the airport at 1550 (3.50 p.m) hours, the Airport Services team had all the necessary documentation ready to ensure a fast check-in. A ground staff was especially assigned to escort the family through Immigration & Customs.

This was important as there was a query on the immigration stamp in their passports due to the previous day’s incident. Izan, baby Maryam and family managed to board Malaysia Airlines flight MH759 and departed Saigon for home at 1640 hrs (4.40 p.m).

Malaysia Airlines Group Chief Executive Officer, Ahmad Jauhari Yahya said, "We are glad that the team in Saigon displayed 100 per cent Malaysian Hospitality in this situation. The ability of the team to act beyond their normal duties is to be highly applauded.”

“It is also commendable that they did not break any rules of the standard procedures that we follow but yet managed to go out of their way in displaying a true spirit of compassion and empathy. I would like to personally thank all the staff that was directly involved in this case," Ahmad Jauhari added.

Safety of customers is of paramount importance at Malaysia Airlines and thus all measures were taken to help the stranded passengers and at the same time ensuring that no other passengers’ health were put at risk.

Malaysia Airlines flies three times daily to Ho Chi Minh City, Vietnam


* * * * * * * *

Berikut adalah terjemahan dari kenyataan di atas. Jika terdapat perbezaan, sila rujuk kepada kenyataan di atas:

1. SUBANG: Malaysia Airlines telah menerima pelbagai pertanyaan mengenai kesukaran yang dihadapi Izan Suhaila Mohd Ali bersama bayinya, Maryam Sofea yang telah dinafikan untuk terbang pulang melalui sebuah syarikat penerbangan semalam.

2. Kenyataan ini adalah merekodkan kronologi kejadian di pejabat Malaysia Airlines di bandar Ho Chi Minh (Saigon), Vietnam yang menjurus kepada keputusan untuk menerbangkan keduanya pulang ke Malaysia.

3. Malaysia Airlines mengetahui mengenai kejadian malang melibatkan Izan bersama bayi berusia 14 bulannya, Maryam dari pihak Tourism Malaysia. Berikutan ia adalah prosedur lazim bagi setiap penumpang yang mempunyai simptom penyakit berjangkit mendapatkan sijil 'sihat untuk terbang' daripada seorang doktor, Malaysia Airlines membuat keputusan membawa Maryam Sofea menemui doktor. Ini bagi memastikan tiada mana-mana penumpang yang bakal menaiki penerbangan MAS memberi risiko kesihatan terhadap penumpang lain.

4. Berikutan itu, kakitangan Malaysia Airlines mengambil Izan bersama bayinya dari hotel penginapan untuk ke sebuah klinik. Doktor yang melakukan pemeriksaan mengesahkan yang bayi itu tidak menyebar penyakit. Doktor juga mengesahkan bayi itu keluar dari tempoh pengasingan dan tanda hitam adalah kuping kering.

5. Sejurus kemudian, kakitangan Malaysia Airlines terus menyediakan dokumen perjalanan untuik Izan, Maryam dan dua orang saudaranya. Mereka telah ditempatkan untuk terbang melalui penerbangan MH759 berlepas dari Ho Chin Minh semalam agar mereka tidak perlu lagi bermalam di Saigon yang menanggung pelbagai kos lagi.

6.  Kakitangan Malaysia Airlines sendiri yang memandu keluarga ini ke lapangan terbang daripada hotel penginapan mereka. Sebaik tiba di lapangan terbang pada jam 1550 (3.50 petang), kakitangan Khidmat Lapangan Terbang sudahpun menyediakan kesemua dokumen bagi memastikan kemasukan segera. Seorang kakitangan lapangan turut dikhususkan bagi membantu keluarga ini melepasi pemeriksaan Imigresen dan Kastam.

7. Ini adalah penting kerana terdapat pertanyaan terhadap chop imigresen pada pasport mereka berikutan insiden sehari sebelum. Izan, bayinya Maryam dan keluarga menaiki penerbangan Malaysia Airlines MH759 dan meninggalkan Saigon pada jam 1640 (4.40 petang).

8. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari berkata, "Kami merasa bangga kerana pasukan di Saigon memaparkan 100 peratus Malaysian Hospitality dalam situasi ini. Kemampuan pasukan ini bertindak melebihi tugas lazim mereka sangat dipuji."

9. "Ia juga sangat dipuji kerana pasukan yang sama tidak melanggar sebarang peraturan mengikut prosedur standard yang dipatuhi namun mampu melaksanakan tanggungjawab berlandaskan belas kasihan dan empati. Saya ingin merakamkan terima kasih kepada semua kakitangan yang terlibat mengendalikan kes ini," tambah Ahmad Jauhari.

10. Keselamatan semua penumpang adalah keutamaan Malaysia Airlines dan semua langkah-langkah diambil bagi membantu penumpang yang terkandas sambil memastikan kesihatan penumpang lain tidak berisiko.

11. Malaysia Airlines terbang tiga kali sehari ke bandar Ho Chi Minh, Vietnam.


#Pelik dgn prosedur berbeza antara Air Asia Vietnam dan Air Asia Malaysia....SOP perlu diperbaiki!!!!


Artikel Berkaitan



sumber
mazidulakmal.com
hazrey.com


5 comments:

  1. Pkra ni pn pnh tjadi ke ats sy dan ibu sy d LCCT dahulu.#%} ^$*¥ mmg trk! Dh la org tkontang-kanting sbb brg byk, ke sn cni naik teksi cari klinik.

    BalasPadam
  2. Keadaan yg lebih kurang jd dkat mak sye dkat LCCT..mak sye seorg kurang upaya dan mendapat layanan very2 rude dr staf airasia..

    BalasPadam
  3. cheap price, cheap services

    BalasPadam
  4. sapa kata AA murah tambangnya?klau dh sume dicas mahal ar tu.. sbb 2lah thn 2009 sya sekeluarga last naik kapal AA, dhlah servis macam haprak nk snyum pun mcm sial baik aku naik MAS lagi best, selesa.. lg best MALINDO AIR bleh tgk citer..

    BalasPadam

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.