Khamis, 9 Mei 2013

Khamis, Mei 09, 2013

Mahkamah Syariah Arah Bekas Isteri Jimmy Pinda Permohonan | Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada pagi Khamis tadi telah memerintahkan peguam syarie, Saadiah Din yang mewakili Nursuhaila Eliani Suhaimy supaya meminda semula permohonan ubah perintah serta penggantungan perintah mahkamah mengenai hak bermalam kepada pelakon dan pengacara, Jimmy Shanley terhadap anak mereka, Zahrah Rania.

Mahkamah Syariah Arah Bekas Isteri Jimmy Pinda Permohonan

Menurut Hakim Syarie, Mawardi Che Man berkata, permohonan Suhaila selaku plaintif yang dibuat pada 19 April lalu itu tidak jelas dan mengelirukan selain akan menimbulkan masalah lain terhadap perintah asal yang dibuat mahkamah pada 8 April lalu.

"Dalam permohonan yang dibuat pihak plaintif, tidak jelas dan seolah-olah mahu menggantung hak lawatan dan bermalam defendan (Jimmy) terhadap anak (Zahrah).

"Malah jika penggantungan hak bermalam itu dilakukan ia akan menimbulkan masalah lain kepada keputusan yang dibuat mahkamah sebelum ini," jelasnya.

Pada 8 April lalu, Mawardi memutuskan hak penjagaan anak perempuan pasangan itu diberikan kepada Nursuhaila manakala Jimmy memperoleh hak lawatan dan bermalam selama tiga hari dalam seminggu.

Jimmy mendapat hak untuk bersama anaknya bermula pada pukul 10 pagi bermula hari Selasa sehingga Khamis, pukul 6 petang setiap minggu selain dibenarkan menyambut perayaan Aidilfitri dan Aidiladha secara bergilir-gilir.

Dalam pada itu, peguam syarie yang mewakili Jimmy iaitu Mohd Noor Raizan memberitahu mahkamah, anak guamnya masih belum mendapat hak lawatan dan bermalam sejak mahkamah memutuskan perintah tersebut.

Mohd Noor menjelaskan permohonan Nursuhaila mengelirukan dan pihaknya memohon mahkamah supaya menangguhkan kes itu kepada satu tarikh lain supaya plaintif dapat meminda afidavit yang dibuat.

Mawardi memerintahkan peguam syarie, Saadiah Din supaya meminda semula afidavit berkenaan kepada mahkamah pada 13 Mei ini sebelum dibalas oleh pihak defendan pada 27 Mei depan.

Beliau juga menetapkan 6 Jun sebagai tarikh untuk kedua-dua belah pihak membuat soal balas terhadap balasan afidavit tersebut sebelum penghujahan dibuat pada 11 Jun berikutnya.

Sementara itu, Saadiah ketika ditemui berkata, pihaknya membuat permohonan itu kerana keadaan kesihatan Zahrah yang tidak sihat dan faktor kanak-kanak itu masih kecil.

Menurutnya, permohonan penggantungan sebahagian perintah itu hanya untuk sementara dan bukannya secara kekal terhadap Jimmy.

"Zahrah masih kecil dan dia mempunyai masalah lelah. Kami berpendapat tidak sesuai buat masa ini Jimmy bermalam kerana keadaan Zahrah yang masih boleh belum menguruskan dirinya.

"Permohonan penggantungan perintah itu hanya buat sementara dan bukannya untuk menidakkan hak Jimmy sebagai seorang bapa," jelasnya.

Jimmy dan Nursuhaila telah mendirikan rumah tangga pada 1 Oktober 2010 di kediaman keluarga perempuan di Sunway Rahman Putera, Sungai Buloh.

Kedua-dua mereka mula tinggal berasingan sejak 21 Oktober 2010, iaitu 20 hari selepas bernikah sebelum bercerai secara tebus talak dengan bayaran RM1 pada 10 Oktober 2012.

Terkini - Bekas Isteri Dakwa Jimmy Shanley Tak Ikhlas Jaga Anak


Artikel Menariksumber
http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2013/5/9/mstar_hiburan/20130509132220&sec=mstar_hiburan


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.