Rabu, 12 Jun 2013

Rabu, Jun 12, 2013
2
Etnik Paling Cantik Di Dunia, Namun Bukan Sebarang Orang Boleh Melihat Mereka | Sibi Mela merupakan festival yang sudah berlangsung selama ratusan tahun di Sibi, wilayah Balochistan, 160 km dari lembah Quetta, Punjab, Pakistan. Sibi Mela juga terkenal kerana melakukan majlis pernikahan beramai-ramai gadis dari etnik yang tercantik didunia.

Etnik Paling Cantik Di Dunia, Namun Bukan Sebarang Orang Boleh Melihat Mereka

Maka tidak hairan ketika berada di Sibi pada festival berlangsung, para pelancong boleh melihat begitu ramai keluarga Pushtun ini menikahkan anak gadis mereka.

Etnik Paling Cantik Di Dunia

Semasa festival Sibi Mela, pelbagai suku Pushtun ini akan datang membawa haiwan ternakan mereka dari seluruh pelosok wilayah Balochistan. Sibi Mela juga dikenali sebagai pasar haiwan, pertandingan haiwan, pameran ternakan, pertunjukan seni budaya, pertandingan olahraga, pameran bunga, kenderaan hiasan, pertunjukan tarian tradisional, pertunjukan bunga api malah pelbagai lagi.


Andainya anda melancong kesana, anda dicadangkan bersikap ramah tamah dan rajin berkenalan, mana tahu anda akan diundang didalam kemeriahan pesta pernikahan Pushtun. Namun etnik ini ada pantangnya, sila hormati budaya mereka. Anda tidak dibenarkan mengambil gambar gadis Pushtun yang cantik jelita itu. Adat istiadat setempat cukup tegas melarang foto tanpa izin pihak keluarga. Mereka biasanya bimbang gambar itu disebarkan.

Etnik Paling Cantik Di Dunia

Kalau memang demikian, ya tidak apa-apa. Kagumi saja kecantikan gadis-gadis Pushtun ini dengan pandangan mata, dan biarkan jadi kenangan indah ketika melancong di Pakistan.


Konflik bersenjata dan keadaan politik membuat negeri-negeri Pushtun tidak termasuk dalam arus utama pelancongan dunia.

Etnik Paling Cantik Di Dunia

Padahal wilayah Pushtun juga mempunyai tarikan semulajadi dan juga gadis-gadis Pushtun yang berbalut kerudung, Iran, Afghanistan dan Pakistan punya pancaran kecantikan yang tidak tertanggung.Saat majlis pernikahan berlangsung

Artikel Menarik

sumber
http://travel.detik.com/read/2013/05/24/091536/2254688/1383/5/sibi-mela-festival-seru-dan-pernikahan-gadis-gadis-pushtun


2 comments:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


  BalasPadam

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.