Khamis, 4 Julai 2013

Khamis, Julai 04, 2013
1
Morsi Akhirnya Tumbang Di Bawah Kekuasaan Tentera Mesir | Tentera Mesir akhirnya menumbangkan presiden Mesir yang sah iaitu Presiden Mohamed Morsi sekali gus mengumumkan pelan tindakan masa depan politik negara ini yang bakal dilaksanakan oleh sebuah jawatan kuasa perdamaian nasional.

Morsi Akhirnya Tumbang Di Bawah Kekuasaan Tentera Mesir

Menurut anggota kanan Ikhwan Muslimin, Mohamed Morsi kini berada di bawah tahanan tentera.

“Morsi dan pasukan presiden berada di di bawah tahanan rumah ketika ini,” kata anak kepada pembantu Morsi, Gehad El-Haddad.

Bapa Hadad, Essam El-Haddad, antara orang kanan Morsi ketika yang ketika ini turut berada dalam tahanan.

Morsi Akhirnya Tumbang Di Bawah Kekuasaan Tentera Mesir

Ketua angkatan tentera mengeluarkan satu deklarasi petang semalam, menggantung perlembangaan dan melantik Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung, Adly Mansour, sebagai ketua interim negara.

Morsi melalui laman Facebooknya berkata, beliau menolak sekeras-kerasnya rampasan kuasa yang dibuat oleh pihak tentera ini.

Dalam siaran televisyen tempatan, pemimpin tentera dan tokoh politik, Andel Fattah al-Sisi telah mengisytiharkan penyingkiran Morsi.

Para penyokong Morsi yang berkumpul di pinggir bandar Kaherah sangat tidak puas hati dan penyingkiran pemimpin negara Mesir ini dan ianya telah membangkitkan kemarahan mereka dengan pengumuman yang dibuat oleh tentera itu.

#Akhirnya kumpulan sosialis berjaya juga...berita yang sangat mendukacitakan.....

Artikel Menarik
sumber
http://www.sinarharian.com.my/global/akhirnya-mohamed-morsi-digulingkan-1.178737


1 comments:

  1. kita tengok pemimpin lps ni hafaz 30 juzuk quran ke tak... pemimpin islam entah cam maner yg depa dok cari pun tak tau la. nak yg sosialis- jahanam la nanti. bkn senang nak dpt pemimpin islamik yg hafaz 30 juzuk quran- paling kurangpun islam terpelihara dan terbela. dah la negara arab.

    BalasPadam

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.