Isnin, 16 September 2013

Isnin, September 16, 2013
Ketua Komunis, Chin Peng Akhirnya Meninggal Dunia Di Bangkok | Chin Peng yang merupakan bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya, dilaporkan telah meninggal dunia ketika umur 90 tahun akibat sakit tua pada jam 6.20 pagi di sebuah hospital di Bangkok, lapor Bangkok Post. Beliau yang tinggal dalam buangan di Thailand dan tidak dibenarkan untuk kembali ke Malaysia.

Ketua Komunis, Chin Peng Ahirnya Meninggal Dunia Di Bangkok

Chin Peng mengetuai pemberontakan gerila PKM dan berjuang menentang British dan tentera Komanwel untuk menubuhkan sebuah negara Komunis bebas.

Chin Peng Meninggal Dunia Di Bangkok | Chin Peng yang merupakan bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya, dilaporkan telah meninggal dunia ketika umur 90 tahun akibat sakit tua pada jam 6.20 pagi di sebuah hospital di Bangkok, lapor Bangkok Post.

Sehingga saat kematiannya, Chin Peng tidak pernah menyatakan kesal memimpin Parti Komunis Malaya dalam perperangan mereka menentang kerajaan Malaysia, malah berbangga dengannya sebagaimana yang ditulis olehnya dalam bukunya,

"Setiap generasi membina impiannya. ... Tetapi anda membayar ke atas impian anda itu. Kami telah membayar harga ke atas impian kami. ... Saya tidak menyesal berjuang ke atas sesuatu yang saya percaya dan masih mempercayainya sebagai suatu perjuangan yang adil."

Ketua Komunis, Chin Peng Meninggal Dunia Di Bangkok

Artikel Menarik
sumber
http://www.astroawani.com/news/show/chin-peng-meninggal-dunia-di-bangkok-22265?cp


0 comments:

Catat Komen

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.