Ahad, 6 April 2014

Ahad, April 06, 2014
Bekas Pemain Arsenal Kini Sertai Jihad Di Syria? | Bagi sesetengah media asing, setiap perkara melibatkan jihad oleh orang Islam bermakna mereka adalah pengganas, ekstremis dan puak pelampau.

Bekas Pemain Arsenal Kini Sertai Jihad Di Syria?

Itulah yang diuar-uarkan terhadap lelaki dalam rakaman di bawah.

Lelaki dalam video ini mendapat perhatian ramai kerana dia didakwa bekas pemain bola sepak terkenal Liga Inggeris, Arsenal yang pernah meningkat naik bersama Cristiano Ronaldo.

Meskipun memperkenalkan diri sebagai ‘Abu Issa Al-Andalusi’, lelaki ini dikatakan bekas pemain Arsenal berasal dari Portugis yang meninggalkan London dan segala kemewahan dunia demi berjuang untuk Syria sejak dua tahun lalu.

Memakai topeng muka berwarna hitam dan memegang senjata dipercayai jenis AK-47, video yang dimuatnaik di laman web FiSyria.com ini menunjukkan lelaki tersebut antara lain memberi nasihat khususnya kepada rakyat Ukraine:

“My advice to you is that we are in need of all types of help from those who can help us in fighting the enemy. Welcome, come and join us and from those who think that they cannot fight they should also come and join us because it maybe that they can help us in something else, for example help with medicine, help us financially, help us with with advice, help with any other qualities they may have and any other skills they might have, and they can give and pass on this knowledge, and we can take whatever is beneficial and that way they will participate in jihad.”

(Saya ingin menasihati semua bahawa segala jenis bantuan kini diperlukan untuk melawan musuh. Sesiapa yang berasakan mereka tidak mampu ikut berperang masih boleh membantu dari sudut lain termasuk bantuan kewangan, ubat-ubatan, panduan dan apa sahaja skil yang dimiliki. Dengan cara itu kita semua dapat turut serta berjihad).

Pasukan Arsenal belum mengeluarkan kenyataan rasmi tentang perkara ini namun mengakui sedang menyiasatnya.

Bagaimanapun dalam kenyataan kepada The Sun, wakil Arsenal dilaporkan memberi komen tidak mengenali lelaki dalam rakaman berkenaan dan tiada pemain dengan nama tersebut pernah direkodkan bermain bersama mereka.
sumber
http://mynewshub.my/2014/04/05/video-bekas-pemain-arsenal-kini-sertai-jihad-di-syria/#.Uz_mHKiSxyY0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.