Selasa, 25 November 2014

Selasa, November 25, 2014
MH17: KENAPA MALAYSIA TIADA DALAM PASUKAN SIASATAN? | Adakah tidak ada garis panduan menyatakan yang pihak tertentu perlu membentuk pasukan siasatan sekiranya berlaku bencana seperti MH 17?

MH17: KENAPA MALAYSIA TIADA DALAM PASUKAN SIASATAN?

Sebagai pemilik MH 17 adalah logik dan masuk akal bahawa Malaysia sepatutnya adalah sebahagian daripada siasatan itu. Malaysia mempunyai lebih hak untuk berada dalam JIT (Joint Investigation Team) daripada beberapa ahli yang ada sekarang.

Salah faham kenapa Ukraine berada dalam pasukan kerana itu adalah di mana pesawat itu ditembak dari udara. Kita boleh memahami keahlian Belanda didalam JIT kerana penerbangan MH17 yang berasal dari Amsterdam. Tetapi mengapa Belgium dalam JIT? Adakah kerana Brussels adalah pusat pentadbiran Kesatuan Eropah dan Kesatuan Eropah mungkin mempunyai beberapa tanggungjawab ke atas penerbangan penerbangan komersial di benua?

Jika itu berlaku, maka sepatutnya ia adalah tugas EU, bukannya Belgium. Bagaimana dengan Australia? Adakah mereka menjadi ahli siasatan kerana sebilangan besar warga Australia maut dalam tragedi itu?

Jika itu adalah pertimbangannya, maka Malaysia juga perlu dalam JIT kerana 43 rakyat kita turut terbunuh, satu angka kedua terbesar selepas Belanda yang mana 193 rakyat mereka terkorban dalam bencana itu. Mungkin Amerika Syarikat perlu juga dimasukkan kerana Boeing adalah pengeluar pesawat.

Dikatakan bahawa Malaysia telah dikecualikan daripada JIT kerana mereka tidak menunjuk jari kepada Rusia sebagai punca bencana MH 17 sebagai mana yang empat ahli JIT telah lakukan. Malaysia enggan menimbun dosa keatas Rusia atau pemberontak pro-Rusia di Timur Ukraine, atau sesiapa sahaja, tanpa bukti yang tidak dapat dipertikaikan.

Sebaliknya, sejak dari awal lagi, Ukraine, Amerika Syarikat dan beberapa sekutu mereka telah membina sebuah naratif mengenai bagaimana pemberontak pro-Rusia di Timur Ukraine ditembak jatuh MH 17 dengan sistem Buk yang dibekalkan oleh Rusia - naratif yang telah disebarkan secara meluas melalui media global yang berat sebelah yang telah dibangkitkan ada soalan mengenai motif di sebalik apa-apa tindakan atau yang akan mendapat faedah daripadanya.

Dalam pada itu, kemarahan yang dihasilkan oleh pembunuhan beramai-ramai ini di udara terutama di Eropah telah membolehkan pihak-pihak tertentu untuk mengembangkan dan mengukuhkan sekatan ekonomi mereka terhadap Rusia.

Memandangkan keadaan ini, Malaysia sememangnya betul-betul dikedudukan yang berprinsip dalam kes MH 17 yang mana perlu menahan diri dari mengutuk mana-mana pihak sehingga semua siasatan telah selesai. Ini merupakan salah satu mengapa kita bertegas meminta akses kepada kawasan kemalangan bagi membolehkan penyelidik untuk mengumpul semua bukti yang berkaitan. Malaysia juga menuntut supaya diberikan tempat duduk dalam JIT.

Ia adalah satu permintaan yang sudah pasti mendapat sokongan daripada seluruh negara. Selain itu, diharap pada Perhimpunan Agung UMNO - mesyuarat tahunan parti yang merupakan tulang belakang kepada kerajaan - yang akan berlangsung dari 25-29 November 2014, menerima pakai resolusi yang menyokong permintaan ini. Selain itu, Parlimen Malaysia juga harus memberi kelulusan pada permintaan ini demi menjaga integriti dan kedaulatan kita sebagai sebuah negara.

Yang paling penting, ialah keadilan. Ia hanya tidak hanya kerana MH 17 adalah milik kita. Kita mahu siasatan ini mempunyai pendekatan yang adil dan seimbang.

Kita juga mahu keseluruhan kebenaran ini didedahkan. Penyertaan kita dalam penyiasatan ini sekurang-kurangnya mampu memberi bantuan dan memeriksa apa-apa percubaan untuk menyembunyikan atau mengabui mata tentang cerita sebenar di sebalik salah satu jenayah yang paling kejam sejak kebelakangan ini.

[ Dr. Chandra Muzaffar is prominent Malaysian scholar and author, President of the International Movement for a Just World (JUST)]

sumber
http://www.globalresearch.ca/the-downing-of-flight-mh-17-why-is-malaysia-not-part-of-the-joint-investigation-team-jit/5415863


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.