Selasa, 4 November 2014

Selasa, November 04, 2014
Video Tomoi: Maktab Mahmud Padang Terap Nafi Terlibat | Pihak pengurusan Maktab Mahmud di Padang Terap, menafikan kejadian buli yang dimuat naik menerusi satu video di laman sosial Facebook, malam tadi berlaku di sekolah berkenaan.

Video Tomoi: Maktab Mahmud Padang Terap Nafi Terlibat

Jurucakap sekolah itu berkata, pihak sekolah sudah mengenal individu yang dikatakan menyebarkan maklumat palsu itu menerusi komen pada video terbabit dan tindakan lanjut akan diambil.

Katanya, satu laporan polis dibuat di Balai Polis Kuala Nerang kira-kira jam 12.45 tengah hari tadi sebagai menafikan kejadian itu.

"Kejadian itu hanya salah faham dan pihak sekolah menafikan sekeras-kerasnya kejadian itu memandangkan latar belakang bilik asrama di dalam video itu bukan berlaku di dalam asrama sekolah kita selain pelajar sekolah Maktab Mahmud tidak dibenarkan tidak memakai baju atau berseluar pendek ketika di dalan asrama," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Terap Asisten Superintendan Amran@Mohamad Zaki Omar membuat lawatan di bilik asrama lelaki Maktab Mahmud Padang Terap, hari ini dan turut menafikan kejadian itu berlaku di sekolah berkenaan berdasarkan perbezaan yang terdapat di dalam video terbabit.

Video Tomoi: Maktab Mahmud Padang Terap Nafi Terlibat

Klip video selama empat minit 37 saat itu yang tidak diketahui tarikh rakaman atau lokasi kejadian itu menjadi viral selepas dimuat naik oleh laman Facebook yang menggunakan nama Amran Fans.

Ia memaparkan nasib sembilan pelajar lelaki yang menjadi mangsa belasahan kira-kira lima pelajar lain dalam kejadian yang dipercayai berlaku di sebuah sekolah berasrama penuh dan dirakam seorang lagi rakan mereka.

Malah salah seorang pelajar berpakaian baju dalam hitam terus bertindak agresif dengan membelasah kesemua mangsa berulang kali tanpa belas kasihan sehingga menyebabkan kesemua mangsa ketakutan dan hanya mampu menangis teresak-esak.

"Kenapa kamu menangis," kata pelajar samseng itu sebelum bertindak terus memukul seorang daripada mangsa berkenaan.

Klip video yang dipercayai dirakam menggunakan telefon bimbit itu dikongsi lebih 14,200 pengguna sehingga kini yang rata-ratanya marah dan mendesak agar pihak berkuasa menyiasat berhubung kejadian itu dan mengambil tindakan sewajarnya.


Sementara itu, Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Datin Asmawati Ahmad berkata, pihaknya sedang berusaha untuk menyiasat dengan mengenal pasti lokasi kejadian dan sebagainya.

Video Tomoi: Maktab Mahmud Padang Terap Nafi Terlibat

"Polis masih belum mendapatkan pengesahan daripada mana-mana pihak berhubung perkara ini dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

“Pihak kami memandang serius mengenai kejadian ini dan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang didapati bersalah," katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.


sumber
http://www.hmetro.com.my/node/6470


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.