Sabtu, 13 Disember 2014

Sabtu, Disember 13, 2014
Ali Abdul Jalil Di Tahan Di Sweden, Bergambar Bersama Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara? | Aktivis pakatan pembangkang yang melarikan diri ke luar negara ditahan pihak berkuasa Interpol selepas Jabatan Imigresen Malaysia membatalkan pasportnya.

Ali Abdul Jalil Di Tahan Di Sweden, Bergambar Bersama Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara?

Dalam posting terbaharu di akaun Facebook miliknya, Ali "kononnya" mengesahkan mengenai perkara itu. Menurut Ali beliau ditahan polis dan akan dihantar pulang ke Malaysia.

“Aku diangkut interpol.. Sultan Johor punya balaci ada sekali. Malam ni dibawa pulang ke Malaysia.. esok tiba di KLIA dalam jam 12 tgh hari..” ujarnya.

Ali Abdul Jalil Di Tahan Di Sweden, Bergambar Bersama Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara?

Walau bagaimanapun sehingga tiada sebarang pengesahan rasmi dari pihak berkenaan di Malaysia dan kami percaya ini hanyalah satu "troll" untuk melihat reaksi rakyat dan media di Malaysia.


Menerusi komen disatu forum, Ali sebenarnya bergambar dengan seorang betina murtad yang pernah menghina agama Islam satu ketika dulu iaitu Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara (Adlin Abd Jalil - hurmm...kebetulan nama bapak sama...adik dia ke ekkk??) dan seorang lagi Jula Juli seorang atheist.. 

Hurmm....memang macam pinang dibelah tiga dah derang ni kalau betul la apa yang dikata. tak payah balik pun ok...korang bertiga duduk je kat sana sampai reput....

Ali Abdul Jalil Di Tahan Di Sweden, Bergambar Bersama Makcik Hajjah Sitt Al Wuzara?
Adlin dan Ali...dua beradik kot? Muka pun cam sama jerr...

Ali sebelum ini berkata telah memohon suaka politik dan dilindungi oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pada 8 September lalu, dia didakwa di Mahkamah Sesyen Selayang di bawah Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan kerana mengkritik sistem raja berpelembagaan.


Ali bagaimanapun dibebaskan sehari selepas itu dengan jaminan polis, namun beliau ditahan semula dan didakwa atas dua lagi pertuduhan di bawah seksyen dan akta yang sama.

Beliau akhirnya dibebaskan pada 29 September lalu.

Pada Oktober, Ali melarikan diri ke Sweden untuk memohon suaka politik, beliau mendakwa tidak dibicarakan dengan adil dan diancam oleh kumpulan gangster serta rasis di Malaysia.

sumber
http://www.suara.tv/2014/12/12/ali-abd-jalil-ditangkap-interpol-dan-dihantar/
fb ali,adlin dan juli


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.