Ahad, 28 Disember 2014

Ahad, Disember 28, 2014
Peluru Roket Anti Kereta Kebal Punca Letupan Di Taman Ria Mesra 2 |  Polis mengesahkan kes letupan di sebuah rumah di Taman Ria Mesra II yang mengorbankan tiga nyawa Rabu lepas berpunca daripada peluru pelancar roket anti kereta kebal.
 
Pemangku Ketua Polis Kedah Datuk Zakaria Yusof berkata, peluru berkenaan, "High Explosive Anti-Tank" adalah jenis yang digunakan oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
 
Peluru Roket Anti Kereta Kebal Punca Letupan Di Taman Ria Mesra 2

"Letupan itu berpunca daripada peluru pelancar roket, yang digunakan untuk memusnahkan kereta kebal," katanya.
 
Bercakap pada sidang media selepas melawat lokasi kejadian hari ini, beliau berkata pihaknya akan bekerjasama dengan ATM untuk menyiasat perkara itu.
 
Katanya, pihaknya percaya terdapat lebih daripada satu bom yang meletup kerana kawasan kawah letupan itu luasnya kira-kira satu meter, tetapi siasatan masih dilakukan.
 
"Bom (peluru) itu memang digunakan oleh ATM dan mangsa yang meninggal itu cuba mengabstrak item berharga di dalam peluru," katanya.  
 
Zakaria berkata, polis kini masih mengutip serpihan daripada bom yang meletup untuk membantu siasatan selain merakam percakapan daripada penduduk taman berkenaan.
 
"Kita juga mendapat kerjasama baik daripada ATM demi meningkatkan SOP (Standard Operation Procedure), jika ia perlu diperbaiki.
 
"Kita akan teruskan siasatan untuk mengenalpasti macam mana bom (peluru) itu dibawa keluar daripada kem latihan tentera," katanya.
 
Sementara itu, Zakaria berkata sehingga kini polis menerima 61 laporan polis berhubung kerosakan rumah yang dialami penduduk taman terbabit.
 
Peluru Roket Anti Kereta Kebal Punca Letupan Di Taman Ria Mesra 2

Dalam kejadian Rabu lalu, sebuah bom meletup di rumah milik seorang anggota tentera menyebabkan tiga maut dan dua mangsa cedera parah, manakala lebih 40 rumah terjejas akibat kesan letupan.
 
Letupan kira-kira 4.45 petang itu menyebabkan seorang anggota tentera, Ayub Hashim, 34; anak perempuannya berusia lapan tahun Nur Idayu Syahirah Ayob; serta anak jirannya Aqif Mohd Sharizal, 4, maut.
 
Gambar Sekitar Letupan di Taman Ria Gurun

Sementara itu, isteri Ayob, Sharifah Azlina Hashim, 30, yang mengandung enam bulan, dan jirannya Zuraida Mat Rotebe, 30, (ibu Aqif) cedera parah.
 
Anak dalam kandungan Sharifah Azlina dilaporkan meninggal akibat kejadian itu.   - Bernama

sumber
http://www.sinarharian.com.my/semasa/peluru-roket-anti-kereta-kebal-punca-letupan-1.345302
http://www.utusan.com.my/galeri-foto/peluru-pelancar-roket-anti-kereta-kebal-punca-letupan-di-gurun-1.416030 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.