Selasa, 16 Disember 2014

Selasa, Disember 16, 2014
Pemancing Kena Ambik Lesen Pemancing 2015 Nanti..WTH! | Berita mewajibkan kaki pancing mengambil lesen memancing dari Jabatan Perikanan membuatkan ramai berasa sangat marah dengan kebangangan keputusan 12 tahun kajian.- 12 tahun kaji menatang bodo ni jerr? Apa korang buat nih sebenanrnya labuuu????

Pemancing Kena Ambik Lesen Pemancing 2015 Nanti..WTH!

Difahamkan kenyataan tersebut kononnya dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia untuk mengawal populasi ikan serta mengelak aktiviti mencari ikan dengan cara yang salah seperti aktiviti bot tunda di perairan cetek.

Bagi pemancing yang ditangkap tidak mempunyai lesen akan dikompaun sebanyak RM500 dan akan akan didakwa di mahkamah jika terus melanggar kesalahan tersebut sebanyak 3 kali.

Pemancing Kena Ambik Lesen Pemancing 2015 Nanti..WTH!

Menurut Jabatan Perikanan lagi, kajian ini telah dilakukan selama 12 tahun dan dijangka akan diwartakan pada 2015 setelah mendapat kelulusan dari Lembaga perlesenan dan Majlis Perundangan Negara.

Objektif utama Perlesenan sukan memancing ini adalah satu usaha untuk menaik taraf sukan reakrasi di lautan dan memastikan populasi spesis ikan dapat dikawal.

Jabatan Perikanan Wajibkan Lesen Untuk Pemancing?

Plan dan kajian selama 12 tahun oleh Jabatan Perikanan ini akan diwartakan pada 2015 setelah mendapat kelulusan dari Lembaga perlesenan dan Majlis Perundangan Negara.

Kadar yang dicadangkan dalam perlaksanaan perlesenan ini ialah RM10/ tahun seorang dan setiap pemancing akan dibekalkan satu buku log bagi mengumpulkan maklumat hasil dan tangkapan ikan di lautan.

Jabatan Perikanan Wajibkan Lesen Untuk Pemancing?

Pemancing Kena Ambik Lesen Pemancing 2015 Nanti..WTH!

Peratutan ini telah diwartakan oleh Jabatan Perikanan telah diwartakan sejak 27 November 2014 dan akan dibentangkan pada tahun 2015 untuk mendapat kelulusan sebelum ianya dikuatkuasakan diseluruh negara.

sumber
http://www.siakapkeli.com.my/2014/12/pemancing-kini-perlu-ada-lesen-untuk.html


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.