Jumaat, 2 Januari 2015

Jumaat, Januari 02, 2015
Empangan TEMBAT, Kenyir Terengganu Punca Banjir BESAR Di Kelantan? | Dakwaan mengatakan Empangan baru (Terengganu Hyroelectric Project) di Tembat Tasik Kenyir (Second Dam) adalah punca sebenar banjir besar yang berlaku di Kelantan.

Empangan TEMBAT- Kenyir Terengganu Punca Banjir BESAR Di Kelantan-

INI ADALAH TIDAK BENAR kerana kedua-dua empangan Puah dan Tembat  masih lagi dalam pembinaan dan masih belum mencapai bekalan penuh.

Menurut Pegawai Operasi TNB Jenagor Kenyir semua air takungan (discharge penjanaan) dan air limpahan (jika melebihi paras bekalan penuh) di Empangan Baru Tembat tidak akan masuk ke mana-mana sungai lain di kawasan Kelantan melainkan ke Tasik Kenyir, kerana saluran air janaan Empangan Tembat akan masuk ke Tasik Puah dan air Tasik Puah akan mengalir ke Tasik Kenyir.

Dari Tasik Kenyir hanya satu empangan sahaja yang akan mengalirkan limpahan air keluar melalui Empangan Tasik Kenyir di Jenagor  dan masuk terus Sungai Terengganu yang terus sambungan ke laut.

Ini tiada mengena dengan kawasan Gua Musang, Kuala Krai dan Kota Bharu yang di kaitkan dengan Air limpahan Empangan baru Tembat Kenyir, tetapi apa yang menghairankan bagaimana banyak rumah yang berada di sekitar Gua Musang dan Kuala Krai yang mengalami banjir terdapat balak yang beselerak seperti penebangan balak yang berlaku besar-besaran?

Empangan TEMBAT- Kenyir Terengganu Punca Banjir BESAR Di Kelantan-

Air banjir besar yang datang begitu cepat serta laju arusnya ini berlaku di pedalaman Kelantan dan kawasan yang dilanda banjir teruk adalah di GUA MUSANG dan KUALA KRAI kerana itu adalah kawasan yang menghampiri bukit bukau yang sepatutnya bertindak menahan air hujan dari terus mengalir ke sungai.

Laporan Ketua Audit Negara juga telah mengesahkan pada tahun 2008 Kerajaan Negeri Kelantan melalui Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Perhutanan(JKKKP) Bil7/2004 telah meluluskan seluas 2,200 Ha HSK yang ketinggiannya melebihi 1000 m iaitu di kawasan tanah tinggi Loging, Sungai Betis dan Sungai Brook di Gua Musang kepada sebuah syarikat swasta.

ADAKAH DISEBABKAN PEMBALAKAN INI BERLAKUNYA BANJIR BAGAIKAN TSUNAMI DI KELANTAN?

Empangan TEMBAT- Kenyir Terengganu Punca Banjir BESAR Di Kelantan-

Sebelum ini pun Sultan Kelantan pernah bertitah agar aktiviti yang melibatkan pembalakan terutama di Lojing di pantau dengan rapi agar tidak terjadinya bencana alam dan lesen pembalakan tanah di kawasan tinggi seperti di Lojing adalah di bawah kelulusan MB Kelantan semasa pemerintahan Tuan Guru Dato‘ Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat dimana ketika itu penasihatnya adalah Datuk Paduka Husam Musa (EXCO Kerajaan Negeri Kelantan Ketika itu).

SPRM perlu membuat penyiasatan terhadapa syarikat-syarikat yang menjalankan pembalakan dan pembukaan tanah baru di kawasan bukit bukau serta pedalaman Kelantan tersebut terutama di loging, agar dapat mengbongkar bagaimana kejadiaan malang yang menimpa kepada mangsa banjir di Kelantan ini berlaku.

sumber
http://terengganutimes.com/kecoh-empangan-baru-tembat-tasik-kenyir-di-kaitkan-dengan-banjir-di-kelantan0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.