Sabtu, 17 Januari 2015

Sabtu, Januari 17, 2015
Sebab Kenapa Umat Islam Di Larang MemakanKhinzir | Sepatutnya kita sebagai umat Islam mahupun sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan seharusnya mengelakkan dari memakan daging Khinzir selain hukum memakannya yang haram. Berikut adalah sebab-sebabnya:

Sebab Kenapa Umat Islam Di Larang Memakan Khinzir


1. Apakah anda tahu kalau Khinzir tidak dapat disembelih di leher? Ya,kerana mereka tidak memiliki leher, sesuai dengan anatomi alamiahnya. Bagi orang yang beranggapan kalau Khinzir memang harus disembelih dan layak bagi keperluan manusia, tentu haiwan ini akan memiliki leher untuk disembelih.

2. Pemakan daging Khinzir sering mengeluh tentang bau pesing pada daging Khinzir (menurut penelitian ilmiah, hal tersebut disebabkan kerana praeputium Khinzir sering bocor, sehingga air kencing/urin Khinzir merembes ke daging).

3. Khinzir adalah haiwan yang kerakusannya dalam makan tidak tertandingi haiwan lain. Ia melahap semua makanan yang ada di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi, untuk memuaskan kerakusannya. Ia tidak akan berhenti makan, bahkan memakan muntahannya. Ia memakan semua yang boleh dimakan di hadapannya. Memakan kotoran apa pun di depannya, kotoran manusia, haiwan atau tumbuhan, bahkan memakan kotorannya sendiri, hingga tidak ada tersisa.

4. Kadang-kadang ia akan kencing dan memakannya jika berada di hadapannya, kemudian memakannya kembali. Ia memakan sampah busuk dan kotoran haiwan. Khinzir adalah haiwan mamalia satu-satunya yang memakan tanah, memakannya dalam jumlah besar dan dalam waktu lama jika dibiarkan. Kulit orang yang memakan Khinzir akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

5. Penyakit-penyakit cacing pita merupakan penyakit yang sangat berbahaya yang dapat terjadi kerana pengambilan daging babi. Cacing berkembang di bagian usus 12 jari di tubuh manusia, dan beberapa bulan cacing itu akan menjadi dewasa. Jumlah cacing pita boleh mencapai sekitar 1000 ekor dengan panjang antara 4 – 10 meter”, dan terus hidup di tubuh manusia dan mengeluarkan telurnya melalui BAB (buang air besar).

6. Daging Khinzir merupakan penyebab utama kanker anus & kolon. Persentase penderita penyakit ini di negara-negara yang penduduknya memakan khinzir, meningkat secara drastis, terutama di negara-negara Eropa, dan Amerika, serta di negara-negara Asia (seperti Cina dan India). Sementara di negara negara Islam, persentasenya amat rendah, sekitar 1/1000. Itulah Beberapa alasan Kenapa Allah S.W.T melarang kita Memakan daging Khinzir.

Selain itu, terdapat juga sepuluh alasan mengapa Islam mengharamkan babi yang mana telah dikongsi oleh sebuah laman web dari Indonesia. Antara alasan-alasan tersebut ialah:

1: Khinzir adalah container (tempat penampung) penyakit. Beberapa bibit penyakit yang dibawa Khinzir seperti Cacing pita (Taenia solium), Cacing spiral (Trichinella spiralis), Cacing tambang (Ancylostoma duodenale), Cacing paru (Paragonimus pulmonaris), Cacing usus (Fasciolopsis buski), Cacing Schistosoma (japonicum), Bakteri Tuberculosis (TBC), Bakteri kolera (Salmonella choleraesuis), Bakteri Brucellosis suis, Virus cacar (Small pox), Virus kudis (Scabies), Parasit protozoa Balantidium coli, Parasit protozoa Toxoplasma gondii

2: Daging Khinzir empuk.
Meskipun empuk dan terkesan lezat, namun kerana banyak mengandung lemak, daging Khinzir sukar dicerna. Akibatnya, nutrien (zat gizi) tidak dapat dimanfaatkan tubuh.

3: Pundi kencing Khinzir sering bocor.
Menurut Prof. A.V. Nalbandov (Penulis buku : Adap-tif Physiology on Mammals and Birds) menyebutkan bahwa kantung urine (vesica urinaria) Khinzir sering bocor, sehingga urine Khinzir merembes ke dalam daging. Akibatnya, daging Khinzir yang tercemar kotoran yang mestinya dibuang bersama urine.

4: Lemak punggung (back fat) tebal dan mudah rosak
Ianya mudah rosak oleh kerana proses ransiditas oksidatif (tengik), tidak sesuai dimakan manusia.

5: Khinzir merupakan carrier virus/penyakit Flu Burung (Avian influenza) dan Flu Khinzir (Swine Influenza). Di dalam tubuh Khinzir, virus AI (H1N1 dan H2N1) yang semula tidak ganas bermutasi menjadi H1N1/H5N1 yang ganas/mematikan dan menular ke manusia.

6: Khinzir adalah punca pembawa penyakit
Menurut Prof Abdul Basith Muh. Sayid berbagai penyakit yang ditularkanKhinzir seperti, pengerasan urat nadi, naiknya tekanan darah, nyeri dada yang mencekam (Angina pectoris), radang (nyeri) pada sendi-sendi tubuh.

7: Khinzir merosakkan badan manusia
Dr. Murad Hoffman (Doktor ahli & penulis dari Jerman) menulis bahwa memakan Khinzir yang terjangkiti cacing Khinzir tidak hanya berbahaya, tapi juga menyebabkan peningkatan kolesterol tubuh dan memperlambat proses penguraian protein dalam tubuh.

Ditambah cacing Khinzir mengakibatkan penyakit kanser usus, iritasi kulit, eksim, dan rheumatic serta virus-virus influenza yang berbahaya hidup dan berkembang di musim panas kerana medium (dibawa oleh) Khinzir.

8: Khinzir adalah penyebab kanser
Penelitian ilmiah di Cina dan Swedia menyebutkan bahawa daging Khinzir merupakan penyebab utama kanser anus dan usus besar.

9: Khinzir membawa banyak benih cacing pita
Dr Muhammad Abdul Khair (penulis buku : Ijtihaadaat fi at Tafsir Al Qur’an al Kariim) menuliskan bahwa daging Khinzir mengandung benih-benih cacing pita dan Trachenea lolipia. Cacing tersebut berpindah kepada manusia yang memakan daging Khinzir.

10: DNA Khinziri mirip dengan manusia
Sememangnya DNA Khinzir hampir sama dengan manusia sehingga sifat buruk Khinzir dapat menular ke manusia. Beberapa sifat buruk Khinzir seperti, Binatang paling rakus, kotor, dan jorok di kelasnya, kemudian kerakusannya tidak tertandingi haiwan lain, serta suka memakan bangkai dan kotorannya sendiri dan kotoran manusia pun dimakannya. Sangat suka berada di tempat yang basah dan kotor. Untuk memuaskan sifat rakusnya, bila tidak ada lagi yang dimakan, ia muntahkan isi perutnya, lalu dimakan kembali. Lebih teruk kadang ia mengencingi makanannya terlebih dahulu sebelum dimakan.

11: Menurut kajian yang dijalankan oleh 12 Saintis yang diketuai oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka dari Universiti Winconsin terhadap babi mendapati terdapat satu sistem di kerongkong babi yang membolehkan perbagai VIRUS berkumpul di dalamnya dan ianya amat merbahaya kepada sistem badan manusia. Di akhir kajian tersebut, mereka telah mengistiharkan bahawa babi sebagai “MIXING VESSEL” atau “BAHTERA PENGUMPULAN PELBAGAI KUMAN” sebagaimana yang diterbitkan di dalam Journal of Virology, 1997.

Selain kesepuluh alasan diatas ternyata ada beberapa penyakit lain yang dapat disebabkan oleh Khinzir seperti kholera Khinzir (penyakit menular berbahaya yang disebabkan bakteri), keguguran nanah (disebabkan bakteri prosilia Khinzir), kulit kemerahan yang ganas (mematikan) dan menahun, Penyakit pengelupasan kulit, dan Benalu Askaris, yang berbahaya bagi manusia.Ini adalah larangan Allah dalam Qur'an seperti tersebut dalam ayat di bawah ini :

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi dan haiwan yang disembelih disebut nama selain Allah. Tetapi barang siapa dalam keadaan terpaksa memakannya sedang ia tidak menginginkannya dan tidak pula melampau, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (Al-Baqarah 173).

Diharamkan bagimu makan bangkai, darah, daging babi, daging yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, dipukul, jatuh, ditanduk, dan diterkam haiwan buas, kecuali sempat disembelihnya, dan diharamkan bagimu yang disembelih untuk berhala. Maka barang siapa terpaksa kerana kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (Al-Maidah 5;3).

Katakanlah: "Tidaklah aku peroleh dalam wahyu yang diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya, kecuali bangkai, darah yang mengalir atau daging babi, kerana semua itu kotor atau haiwan yang disembelih atas nama selain Allah. Barang siapa dalam keadaan terpaksa sedangkan dia tidak menginginkannya dan tidak melampau, maka sesungguhnya Tuhanmu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang" (Al-An’aam 6:145).

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan atasmu makan bangkai, darah, daging babi dan haiwan yang disembelih dengan menyebut nama selain Allah; barangsiapa yang terpaksa memakannya dengan tidak menganiaya dan tidak pula melampau, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (An-Nahl 16;115).


sumber
http://fitrihadi.com/2014/05/fakta-16-sebab-kenapa-babi-tidak-boleh-dimakan/


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.