Khamis, 12 Februari 2015

Khamis, Februari 12, 2015
90 Tahun DILARANG, Akhirnya Tentera Turki Di Benarkan Solat | Tentera di negara Turki akhirnya dibenarkan untuk menunaikan solat berjemaah selepas dilarang berbuat demikian sejak 90 tahun.

Ia diharamkan hampir satu abad yang lalu oleh rejim sekular Mustafa Kemal Ataturk, demikian lapor harakahdaily.

90 Tahun DILARANG, Akhirnya Tentera Turki Di Benarkan Solat

Mustafa dilantik menjadi Perdana Menteri Turki pada tahun 1920. Setahun kemudian, dia telah menamatkan pemerintahan khalifah Uthmaniyah dan menjadikan Turki sebuah republik.

Kemudian Mustafa menjadikan dirinya sebagai presiden Turki dan mula mengenakan pelbagai larangan terhadap apa-apa yang bersifat Islam termasuk melarang solat berjemaah dalam kalangan tentera pada tahun 1925.

Kisah Kembar Turki,  Kahwin Dan Mati Bersama

Islam di Turki terus ditekan dan ditindas sehinggalah parti AKP yang dipimpin oleh Recep Tayyip Erdogan berjaya memenangi pilihan raya umum pada tahun 2002. Erdogan dipilih menjadi Perdana Menteri Turki dan beliau melakukan perubahan sedikit demi sedikit.

Akhirnya, selepas 13 AKP memerintah, Erdogan telah menarik balik larangan tersebut pada malam tadi.

Jom lihat satu video tentera Turki beramai2 membaca surah al Fatihah dibawah...
sumber
http://www.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/33798-tentera-turki-solat-berjemaah-selepas-90-tahun-dilarang


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.