Rabu, 25 Mac 2015

Rabu, Mac 25, 2015
Gambar Bayi Duyung Sebenarnya Palsu | Agak heboh kini penyebaran sekeping gambar seorang bayi yang dilahirkan di Hospital Pontian memiliki kaki seperti seekor ikan duyung.

Gambar Bayi Duyung Sebenarnya Palsu

Gambar dan berita yang menjadi viral di beberapa laman sosial dan portal berita itu mendapat pelbagai komen yang semuanya menyatakan perasaan terkejut, ajaib dan misteri.

Sumber yang dipetik daripada portal terbabit bermula daripada seorang pengguna laman sosial Facebook yang dikenali sebagai Atok Yan yang menyebarkan gambar bayi berkenaan.

“Seorang bayi telah dilahirkan seperti ikan duyung di Hospital Pontian petang semalam (kelmarin). Mari kita sama-sama ucapkan Subhanallah,” demikian status Facebook Atok Yan berkenaan gambar itu.

Penyebaran gambar tersebut telah mendapat perhatian sebanyak 5,515 pengguna Facebook sebelum ia dikongsi sebanyak 1,229 kali.

Gambar bayi yang menunjukkan kedua-dua belah kakinya melekat seperti kaki haiwan mitos itu didakwa dilahirkan di Hospital Pontian pada 23 Mac lalu.

Namun keghairahan rakyat negara ini yang cepat mempercayai gambar dan berita itu tidak bertahan lama apabila selang beberapa jam kemudian Exco Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, Datuk Ayub Rahmat menafikan cerita bayi duyung itu.

“Saya boleh katakan bahawa gambar seorang bayi yang didakwa dilahirkan dengan kaki seperti seekor duyung di Hospital Pontian seperti tersebar dalam laman sosial adalah tidak benar.

“Ini kerana setelah disemak dengan pihak Hospital Pontian, tiada sebarang kelahiran direkod di hospital itu pada hari semalam (kelmarin), jadi sudah tentu berita ini adalah tidak benar,” kata Ayub ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

sumber
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0325&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.