Selasa, 10 Mac 2015

Selasa, Mac 10, 2015
Tips: Cara Atasi Serangan Jantung Ketika Berseorangan | Berilah 2 minit anda untuk membaca tips penting ini yang diterjemah dari text asal berkenaan dengan "BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN":-

Tips: Cara Atasi Serangan Jantung

Katakanlah kita bertolak balik kerumah pada jam 7:25 malam berseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.

Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa. Tiba-tiba anda merasa sakit yang amat sangat di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda.

 Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih untuk kegunaan keatas diri anda.

CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN.

Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nk pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan.

Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dengan batuk sekuat mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dengan menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada

Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dapat bernafas spt sediakala.

Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen kedlm jantung dan batuk mendalam membantu mengpam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital.

Sebarkan seluas2nya tips ini. Insya Allah ia akan dapat membantu menyelamatkan nyawa.Dari:
Dr. N Siva
(Senior Cardiologist)

SEMUANYA DGN IZIN ALLAH


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.