Ahad, 26 April 2015

Ahad, April 26, 2015
Polis Tahan 12 Suspek IS Di Hulu Langat Serta Sejumlah Bahan Letupan | Pasukan polis dari Bahagian E8, Cawangan Khas hari ini berjaya menahan 12 suspek serta merampas sejumlah bahan letupan di Hulu Langat.

Polis Tahan 12 Suspek IS Di Hulu Langat Serta Sejumlah Bahan Letupan

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, kesemua suspek dipercayai sedang merancang untuk melakukan huru hara di dalam negara.

"Pada 25 dan 26 April, bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas telah melancarkan satu operasi di Hulu Langat, Selangor dan Cheras, Kuala Lumpur ke atas sel anggota kumpulan pengganas yang disyaki mempunyai hubungan dengan kumpulan pengganas militan IS.

Polis Tahan 12 Suspek IS Di Hulu Langat Serta Sejumlah Bahan Letupan

"Seramai 12 orang suspek lelaki warganegara Malaysia berusia dalam lingkungan umur 17 sehingga 41 tahun telah berjaya ditangkap kerana disyaki sedang merancang untuk melancarkan serangan ke atas sasaran-sasaran strategik dan berkepentingan kerajaan di sekitar Lembah Klang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kata Khalid, rancangan untuk melancarkan serangan oleh anggota sel ini adalah sebagai menyahut seruan pemimpin kanan IS di Syria."Mereka mahu melancarkan serangan ke atas kepentingan negara Islam sekular yang didakwa sebagai tindak balas terhadap operasi penangkapan ke atas mereka yang disyaki terlibat atau mempunyai kaitan dengan IS oleh pihak PDRM

"Di dalam operasi tersebut, pihak polis telah berjaya merampas lebih kurang 20 kilogram serbuk dipercayai Ammonium Nitrate, lebih kurang 20 kilogram serbuk dipercayai Potassium Nitrate, lebih kurang dua liter cecair dipercayai kerosin, dua unit alat kawalan jauh.

Polis Tahan 12 Suspek IS Di Hulu Langat Serta Sejumlah Bahan Letupan

"Selain itu polis turut merampas motor penggera dan pelbagai jenis wayar, empat biji bateri 9 volt, penimbang digital, dua biji penyukat, tiga batang paip PVC dan penutup, bendera IS dan beberapa lagi peralatan dipercayai untuk digunakan bagi menghasilkan bahan letupan," ujarnya.

Katanya lagi, kesemua 12 orang lelaki berkenaan ditangkap kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Bab 6A - Kesalahan berkaitan dengan keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 574) dan akan disiasat bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2013 (Akta 747).

Terdahulu, Khalid mengesahkan penahanan suspek berkenaan menerusi melalui akaun twitter dan Facebook rasminya.

sumber
http://www.astroawani.com/berita-malaysia/polis-tangkap-12-suspek-di-hulu-langat-khalid-58691?cp


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.