Khamis, 30 Julai 2015

Khamis, Julai 30, 2015
Gambar: Serpihan Pesawat MH370 Di Temui? | Serpihan pesawat yang ditemui di Pulau Reunion di Lautan Hindi pada Rabu menimbulkan spekulasi bahawa ia mungkin milik pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac 2014.

Gambar: Serpihan Pesawat MH370 Di Temui?

Seperihan sepanjang dua meter itu, seolah-olah menyerupaikan bahagian sayap, ditemui orang awam semasa membersihkan kawasan pantai.

"Ia dipenuhi cengkerang, jadi seseorang mengatakan ia mungkin berada di dalam air terlalu lama," kata seorang saksi.

Gambar: Serpihan Pesawat MH370 Di Temui?

Pegawai pengangkutan udara Perancis sudah membuka kertas siasatan bagi menyiasat lokasi sebenar serpihan pesawat tersebut.

Xavier Tytleman, seorang pakar dalam keselamatan penerbangan berkata, seperihan itu mungkin milik MH370 yang hilang tanpa dapat dikesan sejak Mac tahun lalu.

Gambar: Serpihan Pesawat MH370 Di Temui?

Tiada serpihan pernah ditemui sebelum ini sehingga kes membabitkan pesawat tersebut dianggap sebagai paling misteri dalam sejarah penerbangan dunia.

Malah, kerajaan Malaysia pada Januari mengisytiharkan tragedi MH370 sebagai kemalangan, manakala semua 239 penumpang dan anak kapal dianggap terkorban.


Pesawat itu dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Beijing dengan membawa 239 penumpang dan anak kapal.

Tytelman berkata gambar media tempatan menunjukkan bahagian kod pada serpihan berkenaan iaitu BB670.


"Kod itu bukan nombor plat pesawat atau pun nombor siri peralatan mesin.

"Tapi jika sayap itu milik MH370, adalah jelas bahawa rujukan itu akan dapat dikenalpasti. Dalam beberapa hari lagi kami akan dapat jawapan yang muktamad," katanya.

sumber
http://www.mstar.com.my/berita/berita-dunia/2015/07/30/serpihan-pesawat/


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.