Sabtu, 1 Ogos 2015

Sabtu, Ogos 01, 2015
Air Asia Tuntut RM409 Juta Dari MAHB, Kerajaan Terkejut! | Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab Aziz Kaprawi, berkata kerajaan agak terkejut mengenai surat tuntutan AirAsia Bhd berjumlah RM409 juta kepada Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd semalam.

Air Asia Tuntut RM409 Juta Dari MAHB, Kerajaan Terkejut!

"Kerajaan terperanjat (dengan surat tuntutan itu) kerana saya lihat tidak ada masalah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) untuk pesawat berlepas dan mendarat, dan tidak ada satu pun penerbangan yang dibatalkan.

"Saya membuat tinjauan dengan syarikat penerbangan lain dan mereka semua kata okey," katanya pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Lembah Pantai

AirAsia dalam satu kenyataan semalam berkata tuntutan adalah akibat kerugian dan kerosakan yang dialami syarikat akibat penggunaan klia2 serta Terminal Tambang Rendah (LCCT) sebelum ini.

Syarikat itu juga mendakwa MAHB telah melanggar kontrak penjagaan selaku pengendali lapangan terbang sekali gus menyebabkan AirAsia menanggung kerugian.

Ab Aziz berkata, pihak Jabatan Penerbangan Awam (DCA) sebelum ini sudah membuat pengesahan bahawa klia2 layak untuk beroperasi, namun kementerian akan terus meneliti kes berkenaan. - BERNAMA

sumber
http://www.bharian.com.my/node/71639


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.