Rabu, 14 Oktober 2015

Rabu, Oktober 14, 2015
Muhammad Firdaus Dullah Meninggal Dunia Kerana Sawan | Remaja orang kurang upaya (OKU), Muhammad Firdaus Dullah, 16, yang dijumpai dalam keadaan terabai di Flat Taman Semarak, Nilai, 21 Jun tahun lepas, disahkan meninggal dunia di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ), tengah hari tadi
   

Muhammad Firdaus Dullah Meninggal Dunia Kerana Sawan


Pengarah HTJ, Dr. Ariffin Mohamad berkata remaja itu meninggal dunia pada pukul 1.15 petang dipercayai akibat diserang sawan ketika makan tengah hari di Rumah Sinar Harapan, Tunku Ampuan Najihah, Seremban.
   
"Ambulans tiba pada pukul 12.35 tengah hari dan resuscitation (pernafasan mulut ke mulut) dimulakan dalam perjalanan ke HTJ.
   
"Punca sebenar kematian akan diketahui selepas bedah siasat dilakukan esok," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
   
Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Sembilan Mohamad Hapil berkata ibu Muhammad Firdaus, Lolanopita Sadi menyerahkan kepada pihaknya untuk menguruskan pengebumian anaknya.

"Kami akan menguruskan jenazah dan pengebumiannya selepas bedah siasat dilakukan dan tempat pengebumian masih dalam perbincangan lagi," katanya.
   
Beliau berkata, ketika rondaan dilakukan oleh pengetua Rumah Sinar Harapan, Muhammad Firdaus dalam keadaan sihat
   
"Ketika sedang makan tengah hari bersama-sama rakan-rakanya, arwah diserang sawan dan pihak kami terus memanggil ambulans.
   
"Mengikut rekod, Muhammad Firdaus dimasukkan ke Rumah Sinar Harapan pada 21 Ogos tahun lepas dan berat terkini arwah ialah 27 kilogram," katanya.
   
Sementara itu, Exco Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga, Datuk Norhayati Omar berkata kos pengurusan pengebumian Muhammad Firdaus akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri.

"Saya telah maklumkan perkara ini kepada Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.
   
"Saya ucapkan takziah kepada keluarga arwah dan terima kasih kepada pihak Rumah Sinar Harapan yang menjaganya dengan baik selama ini dan kita sememangnya terasa kehilangan adik istimewa ini," katanya.  

Penemuan Firdaus pada Jun tahun lalu menggemparkan negara kerana ditemui dalam keadaan menyayat hati di kediaman keluarganya di Taman Semarak, Nilai. 

Dia ditemui oleh pasukan Imigresen yang menjalankan pemeriksaan di kawasan perumahan tersebut.

Firdaus kemudiannya ditempatkan di Taman Sinar Harapan Tengku Ampuan Najihah Seremban, manakala ibunya, Lolanopita Sadi, 41, dihukum penjara empat bulan dan denda RM10,000 kerana kesalahan mengabaikan anaknya. 

sumber
http://www.sinarharian.com.my/semasa/remaja-oku-muhammad-firdaus-meninggal-dunia-1.440251


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.