Rabu, 25 November 2015

Rabu, November 25, 2015
Di Belenggu Kewangan Balu Allahyarham Harun Salim Bachik Balik Kampung | Balu pelakon dan pelawak popular Allahyarham Harun Salim Bachik, Surianti Mohd Nor, 35, mendakwa dia sekeluarga kini dihimpit masalah kewangan sejak kematian suaminya, Mac lalu dan terpaksa mengambil keputusan pulang ke kampung halamannya di Kulim, Kedah dalam waktu terdekat ini.


Surianti berkata, dia yang kini berniaga secara kecil-kecilan menerusi ‘online’ perlu menanggung bayaran ansuran kereta arwah dan rumah sewa mereka serta dua anak mereka iaitu Hakeem Sufiy Al-Rashid, 14, dan Siti Hazeera Sofea, 12.

“Walaupun kami tidak hidup melarat, tetapi masalah kewangan itu agak membebankan,” katanya.

Menurut Surianti, mereka sepatutnya pulang ke kampung lebih awal iaitu Mac lalu, namun terpaksa ditunda kerana Siti Hazeera bakal menduduki peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Selain itu, dia ada memohon untuk membuka gerai jualan di beberapa karnival membabitkan artis-artis tempatan tetapi tidak berjaya.

Dia turut mendakwa haknya sebagai isteri kepada bekas Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) seperti dinafikan dan turut terkilan dengan sikap lepas tangan beberapa pihak dalam industri hiburan tempatan.

Surianti juga memaklumkan anak-anaknya tidak menerima sebarang bantuan daripada Seniman.

Sementara itu Presiden Seniman Zed Zaidi ketika dihubungi menafikan pihaknya tidak memberi bantuan kepada keluarga itu.

Zed berkata, selepas Harun meninggal dunia, Seniman pernah cuba menghulurkan bantuan kewangan tetapi Surianti menolaknya.

“Bantuan itu ditolak kerana arwah ada mewasiatkan kepada keluarganya supaya tidak menerima sebarang bantuan kewangan daripada Seniman.

“Jadi, kami terpaksa membantu dari segi teknikal contohnya menghantar surat permohonan kepada Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negara (JKKN) dan Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim) untuk menyalurkan bantuan," katanya.

sumber
http://www.hmetro.com.my/node/95496#


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.