Rabu, 16 Disember 2015

Rabu, Disember 16, 2015
Di Kurung 4 Jam Kerana Handphone, Harga RM800 Jadi RM10,000 | Seorang lelaki 'dikurung' di dalam sebuah bilik kecil selama empat jam oleh beberapa orang lelaki dek kerana beliau enggan meneruskan pembelian empat telefon bimbit di sebuah kedai.

Di Kurung 4 Jam Kerana Handphone, Harga RM800 Jadi RM10,000

Difahamkan, lelaki berkenaan enggan meneruskan pembelian tersebut kerana harga keempat-empat telefon tersebut tiba-tiba melonjak kepada RM10,000 jika dibandingkan dengan harga yang dipersetujui iaitu sebanyak RM800.

Mangsa, Dipres Nasution Mohd. Ariffin, 28, berkata dia pada awalnya berminat untuk membeli keempat-empat telefon tersebut kerana tawaran menarik oleh penjual berkenaan iaitu dengan harga RM200 setiap satu.

Namun, setelah bayaran dibuat, penjual telefon tersebut enggan menyerahkan telefon terbabit tetapi mengarahkan Nasution memasuki sebuah bilik keicl di sebuah premis lain yang berada berhampiran.

“Setelah menunggu selama kira-kira sejam di dalam bilik itu, seorang lelaki lain datang membawa bil dan apabila melihat bil tersebut, saya terkejut kerana harga pembelian telefon bimbit mencecah RM10,000.

“Saya bertanya kepada lelaki itu, kenapa harganya lain daripada yang dipersetujui iaitu RM800 tetapi dia memberi pelbagai alasan,” katanya memetik laporan Utusan Online.

Di Kurung 4 Jam Kerana Handphone, Harga RM800 Jadi RM10,000
Warga Indonesia yg turut dikurung selama 2 jam akhirnya dilepaskan dan berjaya mendapatkan kembali wangnya dari salah seorang penjual telefon bimbit di Kompleks Kotaraya

Lebih teruk, Nasution berkata biarpun dia enggan meneruskan pembelian, dia dipaksa membayar harga telefon bimbit tersebut jika mahu 'dibebaskan'.

“Saya terkejut dan mempersoalkan proses awal pembelian. Apabila saya ingin membatalkan semula pembelian itu dan menuntut kembali wang sebanyak RM800 itu, mereka enggan mengembalikannya malah mengugut yang nama saya akan di senaraihitamkan oleh jenama telefon tersebut.

“Lelaki itu memaksa saya keluarkan duit dari mesin pengeluaran wang automatik (ATM), saya katakan hanya mempunyai RM5,000 sahaja dan jumlah itu tidak cukup untuk menjelaskan harga semua telefon bimbit tersebut. Selagi tidak bayar, saya tidak akan dilepaskan.

“Setelah mendapati akaun saya benar-benar tidak mempunyai wang yang cukup, dia akhirnya bersetuju menerima RM5,000 untuk empat telefon bimbit malangnya jenis telefon bimbit yang diserahkan kepada saya tidak sama dengan pilihan asal,” katanya.

Merasa dirinya ditipu, Nasution telah membuat aduankepada beberapa agensi termasuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, namun dia kecewa apabila tiada sebarang tindakan diambil.

sumber
http://m.utusan.com.my/berita/jenayah/dikurung-empat-jam-kerana-telefon-bimbit-1.169472


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.