Rabu, 2 November 2016

Rabu, November 02, 2016
Beribu-Ribu Protes Kematian Ngeri  Seorang Penjual Ikan Di Maghribi,ok? | Beribu-ribu orang menghadiri majlis pengebumian seorang penjual ikan yang mati dalam keadaan mengerikan di dalam mesin pengisar sebuah lori sampah sehingga mencetuskan kemarahan rakyat negara Afrika Utara itu.

Beribu-Ribu Protes Kematian Ngeri  Seorang Penjual Ikan Di Maghribi,ok?

Mouhcine Fikri, 31, mati pada Jumaat lalu di dalam lori majlis perbandaran Al-Hoceima ketika mangsa membantah tindakan kakitangan majlis perbandaran yang menyita dan memusnahkan barang jualannya.

Sekeping gambar menunjukkan mangsa dalam keadaan kepala dan lengan terjulur dari bawah mesin pengisar lori itu menjadi viral di media sosial. Imej itu membangkitkan kemarahan dan bantahan rakyat di seluruh negara termasuk di ibu kotanya, Rabat.

Siaran rakaman dalam talian menunjukkan beribu-ribu orang mengiringi ambulans yang membawa jenazah Mouhcine di Al-Hoceima kelmarin.

Menteri Dalam Negeri, Mohamed Hassad mengutuk insiden itu dan berjanji akan menyiasat dan menghukum mereka yang bertanggungjawab.

“Tiada siapa berhak melayan dia seperti ini,” katanya tanpa menjelaskan tentang bagaimana mangsa meninggal dunia.

Namun, seorang aktivis hak asasi manusia memberitahu agensi berita AFP bahawa pihak berkuasa memaksa peniaga ikan itu memusnahkan beberapa kotak berisi ikan todak kerana haiwan itu dilindungi.

“Barangan ini amat berharga,” kata Fassal Aoussar daripada Persatuan Hak Asasi Manusia Maghribi.

“Peniaga ikan itu melompat ke dalam mesin pengisar itu untuk menyelamatkan barangannya,” kata Fassal. – AFP


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.