Isnin, 23 Januari 2017

Isnin, Januari 23, 2017
PERMINTAAN TERAKHIR MUHAMMAD RAMADHAN,OK!: “Jiha, setibanya aku di Tanah Suci ini, tolong jaga ibu ku dengan baik-baik,” begitulah pesanan terakhir Allahyarham Muhammad Ramadhan Alias, 20, yang diterima rakan baiknya, Nurul Natasha Najiha Che Musa, 19, menerusi WhatsApp pada Rabu lalu.

PERMINTAAN TERAKHIR MUHAMMAD RAMADHAN

Pesanan rakannya itu amat mengejutkan sebelum memintanya supaya dia tidak mengulangi perkataan yang sama.

“Saya beritahu Adam (Ramadhan) tidak baik cakap seperti itu dan minta dia ingat tujuannya ke Makkah semata-mata ingin mengerjakan umrah dan berdoa agar penyakitnya cepat sembuh,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Murni Perdana, Paka, semalam.

Menurutnya, pesanan Adam kepadanya itu membuatkan dia menangis dan dapat merasakan rakannya itu akan meninggal dunia di sana.

“Saya berkawan baik dengan Adam sejak lima tahun lalu ketika kami belajar bersama di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Paka.

“Arwah banyak berkongsi cerita suka duka bersama saya terutamanya selepas dia disahkan menghidap leukemia Jun tahun lalu,” katanya.

Dia juga dua kali melawat rakannya yang menerima rawatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan.

PERMINTAAN TERAKHIR MUHAMMAD RAMADHAN

Malah, dia sering memberi semangat kepada rakannya itu sentiasa kuat melawan penyakitnya serta memintanya usah berputus asa berdoa kepada Allah.

“Kali terakhir saya bertemunya ketika menghantar Adam dan ibunya di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) untuk ke Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Sebelum berlepas, arwah berpesan meminta saya dapat menjaga diri dan tidak menangis sekiranya dia sudah tiada lagi,” katanya.

Nurul Natasha berkata, dia menerima berita sedih ketiadaan Muhammad Ramadhan itu jam 12.30 tengah hari kelmarin melalui kakak arwah yang menghubunginya.

PERMINTAAN TERAKHIR MUHAMMAD RAMADHAN

Dia bersyukur Allah menunaikan segala permintaan rakannya itu dan mendoakan agar roh arwah ditempatkan di sisi mereka yang soleh.

“Kini, saya menyimpan hasrat ke Madinah pada suatu hari nanti untuk menziarahi kuburnya,” katanya.

Muhammad Ramadhan dari Kampung Beril, Paka itu menghidap leukemia tahap empat, meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Al-Ansar, Madinah jam 11.20 pagi kelmarin waktu Malaysia.

Dia bersama ibunya dalam perjalanan mengerjakan umrah selepas menerima pembiayaan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerusi Biro Kebajikan UMNO Malaysia (BKUM) dan juga kerajaan negeri.

Jenazah Allahyarham telah selamat dikebumikan di perkuburan Baqi', Madinah.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Adik Muhammad Ramadhan.
ALFATIHAH......

sumber
http://www.hmetro.com.my/node/199665


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.