Khamis, 9 Mac 2017

Khamis, Mac 09, 2017
Datuk Vida Didenda RM500 Gagal Kemukakan Borang B LHDN,ok!: Jutawan kosmetik Datuk Seri Dr Hasmiza Othman didenda RM500 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini Rabu atas tuduhan gagal mengemukakan Borang Nyata Cukai Pendapatan (Borang B) kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Datuk Vida Didenda RM500 Gagal Kemukakan Borang B LHDN

LHDN dalam kenyataannya di sini berkata pemilik dan pengasas Vida Beauty Sdn Bhd atau lebih dikenali sebagai Datuk Seri Vida, 46, diarah membayar denda itu selepas mengaku bersalah di hadapan Majistret Siti Hanum Mohamad Sah.

Siti Hanum turut menetapkan penjara dua hari sekiranya Vida gagal membayar denda tersebut.

Vida kemudian membayar denda tersebut dan berjanji akan mengemukakan Borang B taksiran tahun 2011 dalam tempoh sebulan dari tarikh jatuh hukum.

Pengarah Syarikat Vida Beauty Sdn Bhd itu didakwa gagal mengemukakan Borang B bagi tahun taksiran 2011 walaupun notis akhir di bawah Seksyen 78 (a) Akta Cukai Pendapatan 1967 telah diserahkan kepadanya.

Pendakwaan dikendalikan Peguam Hasil, Norhidayah Mohamad Anas.

Disember lalu, Vida mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Ipoh atas 16 pertuduhan gagal mengemukakan penyata Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Sementara itu, mahkamah menetapkan 9 dan 10 Mac ini untuk tarikh perbicaraan bagi 16 pertuduhan gagal membayar GST selepas Vida mengekalkan pengakuan tidak bersalah Oktober lalu. - Bernama

sumber
http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/03/08/vida-didenda/


0 comments:

Catat Ulasan

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.