Rabu, 1 November 2017

Rabu, November 01, 2017
2
Terowong Ujian Nuklear Korea Utara Runtuh,ok!: Sebuah terowong yang sedang dibina di tapak ujian nuklear Korea Utara runtuh dan dianggarkan 200 pekerja terbunuh, lapor agensi berita Korea Selatan, Yonhap yang memetik laporan media Jepun semalam.

Terowong Ujian Nuklear Korea Utara Runtuh

Menurut Yonhap, kemalangan berlaku di tapak ujian nuklear Punggye-ri, timur laut Korea Utara pada 10 September lalu. Stesen televisyen Jepun, Asahi TV melaporkan, kira-kira 100 terperangkap apabila terowong dalam pembinaan itu runtuh, manakala 100 orang lagi terbunuh apabila runtuhan kedua berlaku semasa mereka cuba menyelamatkan mangsa sekali gus menjadikan angka korban mencecah 200. Korea Utara didakwa menyembunyikan kemalangan itu selama hampir dua bulan.

Terowong Ujian Nuklear Korea Utara Runtuh

Kejadian itu menimbulkan kebimbangan kebocoran radioaktif besar-besaran akan berlaku dan mengakibatkan bencana nuklear seperti di Chernobyl dan Fukushima.

Sekumpulan pakar pernah mengeluarkan amaran bahawa tapak ujian nuklear Korea Utara menjadi lemah dan tidak stabil selepas enam ujian nuklear dilakukan termasuk letupan paling kuat pada bulan lalu. – Agensi.

Kredit
Informasi TEMPUR2 comments:

Komen anda semua amat di hargai, Bagaimanapun anda dinasihatkan agar memberikan komen secara berhemah. Sebarang komen berunsur backlink dan provokasi akan dipadamkan kecuali atas pertimbangan admin. Terima kasih kerana mengunjungi Kezoom.